Ondernemers werken aan biogashub in de regio Woudenberg-Scherpenzeel-Renswoude

In de Regio Woudenberg-Scherpenzeel-Renswoude zitten enkele ondernemers met al vergevorderde plannen om biogas te produceren. Ook bij andere ondernemers met nog minder vergevorderde plannen heerst er enthousiasme om bij te dragen aan ‘het concept biogashub’. Momenteel onderzoekt een groep enthousiaste ondernemers gezamenlijk naar de mogelijkheden om in deze regio een biogashub te realiseren.

In deze regio zijn enkele agrariërs al langere tijd bezig om een vergister te realiseren. Deze ondernemers bieden een interessant start- en/of eindpunt voor een biogashub. Er hebben zich ook enkele ondernemers gemeld die graag het biogas willen benutten, bijvoorbeeld als vervanger van fossiel aardgas of het digestaat uit de vergisters willen opwerken naar een waardevolle meststof. We zijn in gesprek met loon- en groenverwerkers die een deel van de benodigde costromen voor vergisting kunnen leveren en eventueel ook een vergister zouden kunnen exploiteren.

Op 21 mei zijn de meest veelbelovende en geïnteresseerde ondernemers bijeengekomen. Dit waren de ondernemers die zelf ook een aanzienlijke investering in de hub wilden doen. Op deze avond hebben de provincie en Royal HaskoningDHV een concept voor de biogashub rondom het bedrijventerrein in Woudenberg gepresenteerd. In het concept wordt biogas geproduceerd in verscheidene vergisters uit een mix van diverse mest- en groenstromen.  Het gas wordt via een leiding op een centrale locatie opgewerkt naar aardgaskwaliteit of vloeibare transportbrandstof. Het digestaat wordt eveneens via een leiding op een centrale plek opgewerkt naar hoogwaardige meststoffen.

Ondernemers zijn enthousiast over het concept en momenteel worden ook hier de volgende stappen voorbereid. De eerste stap is het tekenen van een intentieverklaring voor de participerende ondernemers in de zomer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>